Bátor és Gideon
0
Így lett a mellékesen megemlített néniből főszereplő
2021.
szept. 26.

Így lett a mellékesen megemlített néniből főszereplő

"A nyakon öntött Cudar az oldalsó szomszéd kertjében kóválygott, próbált rájönni, hogy hol is van. De annyira megrázta a hirtelen jött hideg zuhany, hogy elveszítette irányérzékét. Fordult jobbra, fordult balra, néha elindult, de újra és újra nekiment a kerítésnek, amitől aztán minduntalan fenékre huppant.
– Pedig én csak egy kis tiszteletet akartam! – nyivákolta maga elé panaszosan két próbálkozás közt. 
Berta néni szíve összeszorult a látványtól. 
– Jövök, aranyom, tarts ki! – kiáltotta.
Arra, ami ezután jött, senki sem számított.
A bokor mögül leskelődő Bátor azt hitte, hogy káprázik a szeme. Nem látott még idős embert ilyen fürgén mozogni! 
Berta néni ugyanis – korát meghazudtoló kecsességgel – leugrott a teraszról, és a kerítéshez szaladt. Ott aztán elhajította a botját, és mászni kezdett. Annyira gyorsan haladt, hogy szinte csak az ijesztően sárga melegítőnadrágjáról lehetett őt felismerni mászás közben.
Nemcsak Bátort, hanem Gideont is lenyűgözte a mutatvány, hiszen az idős asszonyhoz hasonlóan ő is megette már a kenyere – vagyis a répája – javát, de még fiatalkorában, ép lábbal sem mozgott ilyen fürgén.
Felérve aztán a kerítés tetejére, Berta néni egyből leugrott a túloldalon, hóna alá kapta a megtépázott Cudart, majd amilyen elegánsan érkezett meg a szomszéd kertjébe, úgy is távozott onnan. Saját telkére visszajutva aztán felkapta a botját, némileg lassabb tempóra váltott, és a riadt macskával a karjában felbaktatott a teraszra.
Mielőtt azonban belépett volna a házba, hogy egér­lekvár-terápiával gyógyítsa nagy megrázkódtatást átélt cicáját, megtorpant. Minden érzéke azt súgta, hogy va­laki figyeli.
Berta néni ezért megfordult, és újra alaposan körbenézett. Noha nem látott senkit, már teljesen biztos volt benne: Cudar nem magától ázott el, hanem valaki nyakon öntötte. Valószínűleg az egyik gyerek, aki az utcában lakik." 
 

0 hozzászólás

Új hozzászólás